Dobitnik nagrade Amnesty International Slovenije

 

O očetih in sinovi
Of Fathers and Sons
Režija: Talal Derki

Nemčija, Sirija, Libanon, 2017

 

Obrazložitev

To je film, ki je bil (tako fizično kot psihološko) izreden izziv že samim ustvarjalcem filmske pripovedi. Zahteval je izredno mero poguma, saj so se bili tudi avtorji projekta pripravljeni za več let postaviti v te nepredstavljivo zahtevne situacije, da so sploh zdržali in preživeli tolikšen pritisk.

 

Film dopusti in dve leti beleži najprodornejši vpogled v trenutno življenjsko situacijo sirske družine, v kateri se kot gledalec in opazovalec znajdeš. Brez olepšav in kakršnih koli filmskih trikov odstira resničnosti bivanja v radikalni islamistični družini, približa razmišljanje očeta in vseh njegovih sinov, ki - poleg vse očetovske ljubezni - brez vprašanj, v imenu vere, sprejemajo še svoje vojaško, politično in versko začrtano brezizhodno, življenjsko prihodnost.

Film prinese razmislek, refleksijo o indoktrinaciji, o ekstremizmu in vleče paralele z mnogimi (podobnimi) situacijami po svetu danes.

 

Morda bi film lahko deloval celo kot antipropaganda vsem imigrantom in "tistim, z burkami", ki jih ne poznamo, ne želimo in ne razumemo, saj je v vsej svoji iskrenosti brutalen. A smo se kot žirija zedinili, da odgovornost razumevanja filma nosi vsak posameznik in da bi bila cenzura na tem mestu še najhujše, kar bi lahko storili. Da filmu ne bi priznali njegove izjemne filmske kakovosti, filmskega dosežka, da je uspel tako iskreno zabeležiti in videti resnico.

 

Poleg pripovedi, ob kateri kot gledalec na vso moč aktivno sodeluješ v kontekstu razmisleka in čutenja, kot gledalec znotraj okoliščin nastanka filma izjemno ceniš tudi odlično montažo, dramaturgijo zgodbe, kadriranja, odnos do svetlobe, framinga, režije in fotografije. Film odpira vrsto pomembnih družbenih vprašanje, predvsem pa opozarja nas odrasle, da nosimo odgovornost za svet, ki ga ustvarjamo: zase in za generacije za nami. Ali kot pravi sirski dokumentarnofilmski ustvarjalec Talal Derki: »Če želite ukrotiti svoje nočne more, jih morate najprej spoznati / ujeti.«  

 

 

Častna omemba

 

Tujec v paradižu

Stranger in Paradise

Režija Guido Hendrikx

Nizozemska, 2016

 

Obrazložitev

Častno omembo namenjamo filmu Tujec v Paradižu, ki te v prvem delu filma strese s spominom na nacistično Nemčijo, potem pa predvsem poglobljeno in tenkočutno, z vso mesenostjo, predstavi postopek oziroma del procesa za pridobivanje azila na Nizozemskem. Film ima močan pripovedni naboj, ki gledalca, zaradi zgodbe in ubeseditve, hitro pritegne, predvsem pa ima posebno moč in odgovornost, saj izjemno dobro opiše postopek za pridobivanje azila in prida k splošnemu razumevanju imigrantske problematike in človekovih pravic.

 

 

 

Foto Iztok Dimc