TO, 20. marca, ob 15. uri

Klub Lili Novy, vstop prost

 

Ženske v filmskem sektorju: vprašanje spola

Posvet

 

Svet Evrope si od leta 2010 aktivno prizadeva za načelo vključevanja enakosti spolov z različnimi pobudami in ozaveščanjem, katerih dosežek so v Svetu ministrov 27. septembra 2017 sprejeta Priporočila o enakosti spolov v avdiovizualnem sektorju. Evropskim pobudam so sledile nacionalne, predvsem v okviru filmskih inštitutov, ki enakost spolov naslavljajo v okviru ozaveščanja, spodbud, povečanja vidnosti filmskih ustvarjalk ter spremljanja stanja in statističnih podatkov na tem področju. Slovenski filmski center se je letos tem pobudam odločil dejavneje pridružiti in bo za uvod v okroglo mizo predstavil izsledke študije Prisotnost žensk v slovenskem filmskem sektorju: enakost spolov, ki jo pripravlja v sodelovanju z raziskovalko Niko Gričar; predstavitev omogoča vpogled v zastopanost filmskih ustvarjalcev po spolu za obdobje 2010–17. Na posvetu bodo gosti v mednarodni zasedbi komentirali izsledke raziskave in skušali odgovoriti na vprašanje, kam v smeri uravnoteženega filmskega pogleda naj se razvija slovenski film.

V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, javno agencijo RS

 

Po strokovnem srečanju priporočamo ogled dokumentarnih filmov My Way 50 Maje Weiss (ob 19.) in Peter vs. Harry Ide Weiss (ob 21. uri) v Slovenski kinoteki. 

 

Posvet bo potekal v angleškem jeziku. Vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite do vključno petka 16. marca 2018 na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Zaradi omejenega števila sedežev po 16. marcu žal ne moremo sprejemati potrditev.