Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Dobitnik nagrade

Nagrada Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic (Tekmovalni sklop)

Žirija v sestavi Lea Aymard, Urška Djukić in Ayat Najafi je pogledala 5 filmov tekmovalnega programa: Mož v črnem (Wang Bing); Popolno zaupanje (Zhang Jialing); Stekleničarji (Nemanja Vojinović); Tišina razuma (Kumjana Novakova) in Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna (Maja Weiss).

Nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic na 26. Festivalu dokumentarnega filma prejme film režiserke Kumjane Novakove Tišina razuma, ki nasprotuje mitu normaliziranja množičnih posilstev in spolnega suženjstva kot naravni element vsake vojne in »neizogibna« posledica vsakega vojaškega konflikta.

Obrazložitev žirije
Ko razum utihne, zlahka pogledamo stran in nesreče, ki jih povzroči človek, postanejo normalne. Drugih ljudi ne vidimo več kot enakovrednih. Preprosto pogledamo stran in ostanemo v udobju tišine. Naj gre za nenehne konflikte od Gaze do Ukrajine ali podnebne katastrofe ali kršitve človekovih pravic po vsem svetu. Zdi se, kot da je človečnost izgubila svojo pot. 

Nagrado za najboljši dokumentarec na temo človekovih pravic prejme film Tišina razuma režiserke Kumjane Novakove, ki nas opominja na eno najtemnejših epizod sodobne Evrope, ko so mnogi po svetu gledali stran, ko je žensko telo postalo bojno polje za mizogine in frustrirane moške.

Več o žiriji >>

Shrani nastavitve
Raba piškotkov
Ta spletna stran uporablja piškotke. Z vašim soglasjem vam bomo naložili tudi piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje.
Dovoli vse
Zavrni vse
Essential
Obvezni piškotki zagotavljajo bistveno funkcionalnost. Spletna stran brez piškotkov ne more pravilno delovati in jih lahko izključite le s spreminjanjem nastavitev brskalnika.
piškotki | cookies
Dovoli vse
Analytics
Analitični piškotki nam pomagajo izboljšati našo spletno stran z zbiranjem in poročanjem podatkov o njeni uporabi.
Google Analytics
Dovoli vse
Zavrni